Cognitive neuroscience


Äntligen dags att gå och lägga mig efter en lång pluggdag! Nu känns mitt huvud helt fullproppat. 
Några saker jag har lärt mig idag:
  • Det finns individuella skillnader i prefrontalkortex. Generellt sett så är människor med en mer aktiv vänster sida gladare, mer sociala, samt upplever, och ger uttryck för mer positiva känslor. Tvärtom gäller för den högra sidan, där man har lättare för negativa känslor och har ett mer tillbakadragande bettende. Detta kanske är en av anledningarna till varför vissa människor lättare drabbas av depression, och varför vissa naturligt är mer glada. 
  • Att meditation faktiskt kan göra så att vissa delar i hjärnan växer! Det kan också bromsa åldrande av hjärnan och meditatörer är enligt forkningen gladare. Och det är bara några av fördelarna.
  • När man ser någon annan i smärta så är samma hjärndel aktiverad som när när man själv upplever smärta. Som att det hände en själv. Empati.
  • Människor som fått deras amygdala förstörd är fearless på riktigt. De förlorar rädslan helt. De kan inte ens identifiera rädsla i andras ansiktsuttryck eller kroppsspråk.
  • De områden i hjärnan som är aktiva när man tänker på sig själv är hyperaktiva under depression
  • Olika delar i hjärnan sköter olika typer av minnen, typ kortidsminne och långtidsminne.
  • Att "vilja ha" något och att faktiskt "tycka om" något är två olika system i hjärnan. Hjärnan kan lura oss att tro att det vi vill ha är extremt viktigt för vårt välbefinnande. Vi nästan behöver det. Men när vi väl får det så gör det oss inte så glada i alla fall. Därför kan man gå efter fel saker i livet, i tro om att det ska göra en lycklig.

 
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com