B-uppsats

Jag har precis skickat in mina 3 förslag på vad jag skulle vilja skriva om i min B-uppsats nu under våren! Vi hade en lång lista att välja på med olika forskare och ämnen inom positiv psykologi. Oavsätt vad jag får så verkligen längtar jag efter att gräva ner mig i något av ämnena. Detta är första gången som vi fått välja själva vad vi vill spetsa in oss på och jag har vekligen längtat efter detta. Jag tycker för det mesta att allt är roligt men ibland har jag verkligen önskat att jag hade mer tid och spelrum att specificera mig i det jag tycker är extra intressant och nu får jag äntligen möjligthet för det. Detta är mina 3 val. Ni kommer inte att bli förvånade. 

1. Self-efficacy: "Människors tro på deras egna förmåga att nå önskade mål och drömmar."
2. Self-compassion: Självmedkänsla på svenska. Att visa medkänsla - till sig själv, framförallt i tider då man känner sig otillräcklig eller går igenom svårigheter. Självmedkänsla tar upp saker som att tänka positivt om sig själv.
3. Self-determination theory; intrinsic vs extrinsic motivation: Detta vet jag inte så mycket om än men själv-determination theory utgår ifrån att motivation påverkas av 3 faktorer: 1. känsla av kompetens, 2. självbestämmande och 3. social meningsfullhet.Extrinsic motivation är motivation som bygger på att antingen undvika straff, eller få belöning. Instrinsic motivation handlar om att utföra en handling för sakens skull. Exempelvis för att det är roligt.

Visst låter det spännande? Ibland tycker jag det känns för bra för att vara sant att få läsa detta. Det som är så häftigt tycker jag är att få reda på vad forskningen faktiskt säger om såna här ämnen. Vad som är bevisat att fungera för att höja välmåendet och självkänslan. Det finns ju faktiskt hur mycket böcker som helst i biblioteket om just psykologi och välmående, men få av dom är baserade på vetenskap och fakta, utan snarare egna upplevelser. De kan ju självklart vara lika givande för det. Jag är bara väldigt tacksam att i skolbänken få studera vad som gör oss glada - för är det inte allas mål i livet att få svar på?
Kaffe gör mig lycklig så det ska jag fixa mig nu. 
Hoppas ni alla får en bra dag
 
 
 
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com