4 ursäkter vi använder när vi är rädda att misslyckas - och vad vi kan tänka istället

Ofta när vi tänker på stora mål så ser vi allt som kan gå fel. Vi blir rädda för att misslyckas, rädda för andras åsikter, rädda för att se dumma ut och vi tror att vi inte har vad som krävs. Så vad vi gör vi? Vad skapar ursäkter och vi kommer på anledningar till varför det inte är en bra ide i alla fall. Tänk hur många kloka ideer som aldrig får se dagsljus pågrund av vår rädsa. Man förtjänar bättre än att hindra sig själv från drömmar... för att man är rädd.

Här är ett par vanliga ursäker vi har när vi är rädda för att misslyckas - och hur man kan tänka istället. Nyckeln är att möta rädslan, förstå svårigheterna men istället för att se allt som kan gå fel - även fokusera på allt som kan gå rätt.

1. "Jag kommer inte klara det så det är ingen ide att försöka."
Om det är ett stort glapp mellan där du är idag och där du vill vara så kan det självklart kännas både överväldigande och hopplöst. Bryt ner ditt mål i små delar och fokusera på ditt första steg, det kommer inte kännas lika skrämmande. Tänk såhär: om du tar ett steg i taget som kommer du tillslut att ha vandrat hela vägen till målgången. Låt det ta sin tid. Det viktiga är att du gör det.

2. "Det är inte värt det"
Den underliggande känslan är - uppgiften kommer ta upp mycket tid och energi. Men någon sa en gång att "de saker som betyder mest i livet är det vi behöver kämpa för." Jag tror det ligger mycket sanning i det. Vad är egentligen viktigare att lägga tid på än det vi drömmer om? Om 50 år... vill du säga att du levt ett liv som du har valt? Eller vill du säga att du slog dig ned och vilade?

3. "Jag vill inte försöka."
Ofta tänker vi såhär för vi är rädda att misslyckas. Men vad är det värsta som kan hända? Allt går åt skogen och du har en hel rad av lärdommar, insikter och styrkor du aldrig hade fått om du bara stod stilla. Vi borde tänka att det finns större stolthet i att försöka, och misslyckas. Än att inte försöka alls. Om vi inte försöker så händer absolut ingenting. Nör vi är riktigt gamla så garanterar jag att det finns mer ångest över det vi inte gjorde, än det vi gjorde.

4. "Jag gör det när jag är redo"
Vad vi egentligen känner: det är läskigt att börja så jag skjuter fram det. Om vi väntar tills vi är redo så kommer vi att vänta föralltid. Var rädd men gör det ändå. I de flesta fall är vi rädda för att misslyckas helt i onödan. Vi släcker våra mål helt i onödan.

Just do it! Om du misslyckas - misslyckas med stolthet. Du kan vara stolt över att du försökte oavsett hur det går. Men man lär aldrig vara stolt över att man inte försökte. Jag tror på dig.

#1 - Mintrah

Wow 100% igenkänningsfaktor här! Om man bara kunde få tummen ur röven nångång

Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com