Terrorattacken i Stockholm

 
Jag vaknade i morse och trodde att allt var en mardröm. Men Sverige var alltså nästa land på tur att bli drabbad av terror. Flaggorna har varit på halvstång idag för de 4 människor som mist livet. Mina tankar går till alla dom som på ett eller annat sätt blivit drabbade. Jag trodde att jag varit förberedd på att något sådant här kunde hända men det kom som ett slag i magen och jag har inte kunnat släppa det.
 
Efter en sån här händelse är det lätt att börja tänka att världen är en mörk, ond plats. 
Nyheterna rapporterar om så mycket fruktansvärt dessa dagar att jag får lust att bosätta mig på en öde ö.
Folk säger att de tappar hoppet om mänskligheten.
Men det är viktigt att komma ihåg att anledningen till varför nyheterna inte rapporterar om det goda, hjälpsamma och generösa som händer runt omkring oss är för att nyhetsrapporteringen hade blivit alldeless för lång.
Det finns betydligt mer goda människor än onda i världen. Men i medier hör vi bara om det dåliga som händer, och vi människor är dessutom skapta att reagera starkast på det negativa. 
En man dödade 4 människor igår. Men det fanns betydligt många fler personer som visade på enormt mod, kärlek, hjälpsamhet och godhet. Folk öppnade sina dörrar, folk bidrog sig att köra, främlingar kramade om varandra, människor räddade liv, polis, räddningstjänster och myndigheter gjorde ett fantastiskt jobb.
 
Man kan säga att gårdagens händelse visade på människors möjlighet till både gott och ont. Och naturligt kommer agerandet av en persons onda gärningar ta mer plats i vår hjärna än de goda gärningar som utfördes av tusentals. Det är förståeligt. Och vi har all rätt att kännas oss skärrade och ledsna. Men det är också viktigt att tänka kritiskt i såna här situationer. Annars är det lätt att rädslan och hatet tar över.
Vi kan bestämma vilka vi vill att vara.
Vi kan välja vad vi ser hos andra.
Och vi kan bestämma vad vi vill fokusera på.
Det kommer alltid att finnas hemska personer, men det är en liten mängd i jämförelse med de människor som har hjärtat på rätt plats. Precis som en negativ kommentar kan skölja över allt det positiva som har sagts, så har en terrorist möjligheten att förändra hur vi ser på resten av mänskligheten. Är det rätt?
Var medveten om att hjärnan triggar oss att känna rädsla. Det kan ge en felaktig bild av verkligheten. Det kan försöka övertyga oss om att personer med ett visst utseende är ett hot för oss. En automatisk reaktion. Om det händer måste vi tänka till och vara smartare än så. Vi måste välja våra tankar.
I såna här stunder är det extra viktigt att vi går ihop och visar kärlek till varandra.
Trots det som sker är jag fortfarande övertygad om att världen är god.
Men den innehåller en del nötter.
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com