I'm a museum full of art but you had your eyes shut

Before you let a man sweep you off your feet be sure he is prepared to catch you when you fall. You might be too much woman for him. You might be too independent. Too smart. Too beautiful. Too much of a catch. He might not be ready for the weight of how strong and beautiful you are. You have to be prepared to be yourself regardless if he can carry you or not. So it's important for you to know, his past, his attributes, his strenghts. If he is prepared to handle how much you are. It's imporant that you take your time. Don't just listen to sweet nothings. Don't listen to words - watch action. Because you're too fragile to be dropped. Your heart is too valuable to be mishandled. And your brain don't need a bruise. So before you let a man sweep you off your feet make sure he is secure enough within himself, be sure he has the proper amount of self-esteem and confidence to handle how goddamned awesome you are 
 

Do your future self a favour and work hard now

Babes! Mår ni bra?
Jag sitter parkerad på mitt standard fik i stan. Jag kan nästan kalla det min arbetsplats. Jag är den här snåla, irriterande gästen som köper en kaffe och sen sitter kvar i år och dar och pluggar.
De flesta tänker nog att pluggande bara är något man behöver få överstökat. Vi har stämplat det som det tråkigaste man kan hitta på typ. Det kommer väl aldrig vara det roligaste som finns. Men precis som allt annat så blir det vad man gör det till. Jag tror att om man ändrar sitt tankesätt där så blir det inte bara roligare att plugga, det blir lättare och man lär sig bättre också.  Att göra ett aktivt val att trivas mer när man pluggar. Lägga lite extra tid och energi på att tycka bättre om det - då kommer det inte kännas lika tungt att ta tag i det. Trivs jag bättre så kan jag plugga längre, mer fokuserat och det kommer inte kännas lika jobbigt nästa gång jag ska sätta igång. Jag tycker om känslan av att lära mig mer och bli smartare så jag försöker påminna mig själv om det när det känns trögt. Jag pluggar helst på fik. En annan kanske har det bäst med att mysa hemma, sitta på biblioteket, eller plugga ihop med andra. Så länge man ägnar en tanke eller två på att göra det bästa av situationen och ändrar sina negativa associationer.
Espresso House vid fönstret när det regnar. Höstlöv utanför och människor att kolla på är faktiskt inte så fel. Ärligt talat finns det inte någon annan plats jag hellre hade varit på just. Jag tror jag kan sitta här ett par timmar.  
Så det är dags att dyka ner i boken igen. Idag lär jag mig om psykiska sjukdommar

I tried to be normal once. Worst 2 minutes of my life.

 
 
How to be more like you
and less like them
 
It's not their life so it's not their business
Jag förstår faktiskt inte varför det ska vara andras business hur jag lever mitt liv. När folk har åsikter om mina val känner jag mest att "Okej... gör inte som mig då." Simple as that. Jag tycker inte att det rör andra. De ska ju inte leva med mina val i vilket fall som helst. De har inte tagit ett steg i mina skor, de vet inte vad som är bäst för mig. Mitt liv är upp till mig. Jag ska ta mina beslut till graven och vara nöjd med dem. Den enda som du behöver godkännande från är du själv. 

You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something in life.
Alla kommer inte tycka om dig. Så är det bara. Man måste lära sig att vara okej med det. Du är komplex, unik och fin på dina egendomliga, underbara sätt men alla kommer inte förstå dig och det är okej. Du är 10/10 oavsätt vad folk tycker. Människor kommer alltid ha åsikter och det är omöjligt att glädja vartenda en så man kan lika gärna sluta försöka. Vad är egentligen det värsta som kan hända om folk inte tycker om dig? Jag garanterar är att det inte är värre än att försöka vara någon man inte är.

You were born to be real not to be perfect.
Faktum är att vi dras mer till ärliga, äkta människor. Visst finns det en chans att folk inte kommer gilla dig när du visar alla dina sidor. Men chansen är stor att de kommer beundra dig för att du vågar vara dig själv. Flaws and all. Vi är så besatta med perfektion. Men att försöka vara perfekt leder ju bara till att aldrig känna sig bra nog. Ett mål ingen människa kan nå. Att vara ärlig gör kanske att man inte blir omtyckt av alla. Men det kommer att dra rätt människor till dig. Och de kommer älska dig för den du verkligen är. Det är mer värt än att ha hundratals följare på instagram.
 
 
 
You’ll worry less about what people think about you when you realize how seldom they do.
Människan är genrellt sätt egocentrisk. Vi tänker utifrån ett "jag" och "mitt" perspektiv. Så länge du inte gör något som direkt påverkar någon annans liv så kommer de förmodligen inte bry sig särskilt mycket. Alla är upptagna med sitt eget, med sina egna osäkerheter och problem. Du är långt ifrån ensam att känna dig osäker ibland. Så om du oroar dig för hur andra upfattar dig, kom ihåg att de förmodligen oroar över vad du tänker om dem också.
 
You are not your thoughts
Vi tänderar att ha bristande tankesätt. Man kanske exempelvis antar det värsta, filtrerar bort det positiva och endast ser det som är dåligt. Eller så kanske man övergeneraliserar och drar slutsatser som inte stämmer. Våra tankar är inte fakta. Vi lurar oss själva, om oss själva. Lär dig att ifrågasätt negativa tankar istället för att se det som självklara. Låt inte hjärnspöken lura dig och tro att du är sämre än vad du är. När dåliga tankar dyker upp så är det ett tankefel och inte ett fel med dig.

Self-love. Self-respect. Self-worth... There is a reason they start with "self." You cannot find it in someone else

Har ni någon gång läst tips om självkänsla och så står det "sluta tänka negativt om dig själv" och så står det inget om HUR man ska göra det. Jag tycker man läser det hela tiden och det gör mig frustrerad. Hade det varit så lätt hade vi väl alla slutat med självhatet och känt oss som Beyonce allihopa.
Vi som haft eller har låg självkänsla vet att det är inte så lätt. Tankarna dyker ju upp oavsätt om man vill eller inte. Det händer automatiskt. Att förhindra att tankarna kommer är inte så lätt, nästan omöjligt. Därför är det bättre att lära sig hur man ska hantera hjärnspökerna när de kommer! 

Alla har vi möjligheten till att älska oss själva. Har du just nu låg självkänsla kanske du tänker att det inte är möjligt att acceptera de sidor och drag som du har. Men det stämmer inte. Det är inget fel på dig. Det är fel på ditt sätt att tänka. Jag tänker hur dumt det är att lägga så mycket tid på att hata sig själv när vi är fullt kapabla av att göra det motsatta. Tänk hur mycket lättare och bättre ens liv är när man är vän med sig själv, man spenderar ju trots allt varje minut av varje dag med den personen och allt vi upplever filtreras från vårt sätt att se oss världen och oss själva. Därför är det så otroligt viktigt att lära sig att trivas med den man är.
Så hur gör man?

 
Ärligt talat så tror inte jag att det är ett svar som ryms i ett blogg inlägg. Vi vill gärna ha quick-fixes men självkänsla kan vara svårt och komplex. Det kommer att kräva din tid och ansträgning men du är värd det. Det finns massa tips på hur man kan vända synsättet på sig själv. Detta är ett knep på hur man kan börja

Försök att komma på en återkommande negativ tanke som du har om dig själv. Som sagt är det svårt att från en dag till en annan sluta tänka något. Men det du kan göra är att förstå att dina tankar inte visar en ärlig bild av verkligheten.
Testa en tanke du har om dig själv som om att du vore en vetenskapsman, eller i domstol och ska utreda äktheten i ett fall. Var objektivt. Vad finns det för belägg för att tanken stämmer? Vad är dina bevis? Gör du misstolkningar? Generaliseringar? Ser du hela sanningen? Vilkar bitar missar du? Vad säger det om dig? Vad säger det om dig i helhet? 

Jag tänker exempelvis bland nya människor ibland att de inte kommer tycka om mig. Men hur kan jag veta det? Jag har ingen aning om vad de tänker, jag har därför absolut inga belägg för att de skulle tycka dåligt om mig. Det visar sig sen att de uppfattar mig helt annorlunda än hur jag trodde. När jag inser det så är det inte längre lika övertygande. Så när denna tanke dyker upp så tar jag inte åt mig. Jag vet bättre. Bara för att man tänker en sak om sig själv, så betyder inte det att det är så. Att inse det kan vara första steget till att släppa taget om de dåliga tankar man har om sig själv, de tappar sin innebörd.
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com