Feel-good strategi #1: Vänd negativa tankar

En sak jag tycker är lite fel med så många böcker, bloggar om självförtroende och självkänsla är att de bara talar om för en hur man ska leva men inte hur man går tillväga. "Sluta tänka negativt om dig själv" står det överallt. Jovisst, men det förstår väl alla. Hade det varit så lätt att bara sluta tänka negativt så hade ju inte så många människor gått omkring med hjärnspöken. Jag tänkte istället dela med mig av kronkreta tips på vad man kan göra för att må bättre med sig själv:
 
- Att tänka "jag får INTE tänka negativt" kan faktiskt göra mer skada en nytta. Hjärnan uppfattar nämligen inte ordet "inte" och det motsatta händer. Om jag exempelvis skriver: tänk inte på citron. Vad tänker du på? Att säga åt sig själv att sluta tänka negativt kan göra att man istället blir mer frustrerad med sig själv som inte håller tankarna i styr. Dålig spiral helt enkelt.
Istället är det bättre att bestämma sig för att tänka mer positivt! Försök att balansera ut negativa tankar genom att ge dig själv fler komplimanger. Man menar att det krävs 3 positiva tankar för varje negativ för att jämna ut det. Ingen har sagt att det är lätt, men det är lättare än att alltid försöka motarbeta alla tankar som kommer upp. Om du bara försöker tänka (eller skriva ner) fler bra tankar om dig själv så kommer de negativa så småningom bli färre. Det är som ett medicin för virus.
 
- Ett annat bra sätt är att ta sin tvivel, kanske framförallt de man tänker mest, och analysera dem, bryt ner den. Stämmer det verkligen? Vad har du för belägg för det? Vad är det som säger att du inte kan? För det mesta gör vi ju saker mycket större och värre än vad det faktiskt är. Vi tänker att det kommer gå åt helvete, men det har ju inte hänt än så man kan inte veta. När vi analyserar tankar så kan vi övervinna dom. Det är ett jättebra sätt att ta makten över hjärnspöken. Det dåliga vi tänker om oss själva är sällan verklighet, kom ihåg det. Jag känner dig inte men jag vet ändå att det finns en lista med 100 plus awesome saker man kan säga om dig. Jag vet det.
 
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com