Pluggtips: Att lägga upp sin tid

 
1. Se skola som jobb. När man jobbar då jobbar man. När man slutar kan man gå hem och göra det man vill, släppa dagens arbetspass. Om man ser det på detta sättet så är det lättare att plugga fokuserat och effektivt.
2. Lägg upp studiepass och block. Det ultimata har jag läst, är att plugga 40 min, pausa 20 min och köra det i så många intervaller man vill och behöver. Men självklart fungerar man annorlunda, kanske behöver man bryta ner pausen i 5 minuter lite oftare. Men ha ett bestämt schema och följd det. 
Jag har en kalender med en dag för varje uppslag. Kvällen innan skriver jag en planering för dagen med studiepass och fritidspass, jag gör en to-do lista både för skola och för andra saker tex städa, tvätta, handla m.m. Varje kväll går jag igenom det jag inte fick gjort under dagen, och sätter det högst upp på to-do listan inför nästa dag.
3. Sätt upp mål inför varje pluggpass. Skriv vad du vill ha gjort, vad du ska ha läst, vad du vill ha lärt dig eller vad det nu kan vara. Att ha strukturerade mål gör det lättare att följa dem.
4. Om du har en bok på ex antal tidor över ex antal dagar. Dela antalet sidor men antalet dagar och läs ett bestämt antal sidor varje dag. Regler gör att man lättare känner att man har kontroll över situationen.
5. Planera in fritid i din kalender! Detta är så viktigt. Det är din bränsle för att orka. Glöm inte att ha kul! Man kanske tror att det kommer ta tid ifrån dig som du faktiskt inte har. Men man blir mer produktiv och energisk och koncentrerad när det väl gäller. Planera in roliga aktiviteter så håller du dig längre ifrån plugg-stressen även om du kanske inte tror det.
6. Försök att börja med det tråkigaste först, när du har mer energi. Då kommer pluggandet bara gå lättare och lättare sen.
 
 

I crave a life filled with magic in the smallest of things

Heeej! 
Nu har jag haft min sista föreläsing för första kursen och väntar gör 2 veckor av självstudier. En essä som ska in och en salstenta som ska skrivas i slutet av perioden. Läskigt som tusan när vi gick igenom alla kriterier, men jag är taggad på att få ta in allt detta nu och bevisa för mig själv vad jag kan. När mina två lärare var färdiga med att prata i fredags reste sig hela klassen och gav stående ovationer. Kommer sakna föreläsningarna! Jag har verkligen sett fram emot att komma till skolan dessa 3 veckor och få lära mig mer av allt detta. Träffa mina klasskompisar. Höra vad lärarna har att säga. Jag älskar att vara inne i den akademiska världen för man känner att man tillhör nånting. Min nyfikenhet övervinner all stress. Det är inte svårt att sätta sig med böckerna när man vill läsa om detta som om det vore ens fritid. Vi gjorde ett studieteknikstest och jag fick högsta möjliga på motivation. No wonder. 

Vi har lärt oss att: de viktigaste sakerna i livet är att vi känner positiva känslor, att vi är engagerade i projekt vi kan bli uppslukade i, att vi har positiva, kärleksfulla relationer, att vi känner att vi bidrar till något större än oss själva, att vi når personliga mål vi satt upp för oss själva. Vi har lärt oss att pengar faktiskt inte spelar någon roll på vårt välmående om vi är över svältgränsen. Att jämförelse med andra är en av de absolut största glädjebovarna vi har. Man förutspår att deprission kommer vara det vanligaste problemet inom hälsa om 20 år. Att fysiskt hälsa faktiskt inte spelar så stor roll på vårt välmående som vi kanske tror. Att vi människor är fantastiskt bra på att vänja oss vid saker, både bra och dåliga - kroniska och mentala sjukdommar och jobblöshet är av de få saker vi aldrig lär oss att leva med. Iden om att barndommen spelar en så enorm stor del i våra resterande liv är en myt. Dagens teknologi jobbar emot oss, forskning visar att 1/3 av föräldrar hellre sitter framför tvn än umgås med sina barn. Folk som är troende är i genomsnitt lyckligare. Människor vars hjärna är mer aktiv i den vänstra främre delen av hjärnan är i gladare, mer leende, mer positiva, och har lättare för motgångar än de som har mer aktivitet i den vänstra. Så en del (40 %) av vår glädje är genetisk och utanför ramarna av vad vi kan påverka. Så om man känner att man har lättare för depsission och känna svårigheter i livet kan det helt enkelt vara så att det är på grund av hur man är skapad. Det kan vara rätt skönt att veta om. Men med det sagt så har vi oändligt massa utrymme för vad vi faktiskt kan påverka, och det är det jag pluggar för att lära mig mer om! 
 
 

I figured, If a woman wants to be a legend she should go ahead and be one

Det är en stor rörelse som sker inom mode just nu. "Plus" modeller tar mer och mer plats i samtalsämnen, i tidningar, reklamer, på catwalks och modeveckor. De kallar sig själva för kropssaktivister. Och ledande av dom är nog Ashley Graham, hon har blivit en riktig idol för mig. Inte bara är hon tappa-hakan-snygg, hennes fantastiska självförtroende och Beyonce-attityd kan inte låta bli att smitta av sig! Jag skulle säga att precis lika mycket som hon jobbar som modell, jobbar hon också på att få ut positiva budskap till tjejer. Gå in och följ henne på instagram, jag rekomenderar verkligen. Det är underbart att få lite mer variation i flödet. Dessutom är fantastiskt kul att följa dessa modellers kamp för att förändra samhällets syn på skönhet. Tackar och bugar för detta.

 

Goal digger

Tänkte väl att jag skulle vara i behov av att blogga igen. Jag är på känslomässig overflow minst hela tiden just nu. Det bästa jag kan komma på är att klottra ner det i en obegriplig lite text. Vill att ni ska känna det jag känner.
 
Okej. My message to the world: När ni ska söka högskola, gör er själva en tjänst och  sök ett val! En utbildning. Ett program. Ta bara det som finns högst upp på prioriteringslistan. Strunta i “ifall jag inte kommer in” alternativ. Kommer du INTE in: ja, då söker du komvux istället. Då tar du högskoleprov efter högskoleprov. Då jobbar du asset av dig tills du kommer in. Jag är helt hög på livet genom att studera i riktning mot mitt drömyrke. Så det jag vill säga till er är: ge inte upp bara för att du inte kommit in ÄN. Sänk inte dina mål bara för att dina betyg inte är tillräckligt höga idag. Tro inte att det inte ska gå. De är bara inte tillräckligt höga än. Försök att se långsiktigt istället för kort. Att plugga upp betyg är en väldigt liten period av en hel livstid om man tänker efter. För tusan, man spenderar omkring 90 000 timmar på sitt arbete. Och 80% av arbetande känner sig missnöjda med sitt arbete. Vilken mardröm att ödsla 90 000 timmar på något man inte tycker om. Jag kan garantera att den största anledningen till missnöjet är för att personerna inte valt en utbildning det är helt nöjda med. Kan ni fatta hur de ångrar sig? Så ska vi inte bara göra det lätt för oss och välja vår drömutbildning redan från början? Ingen har sagt att det är meningen att det ska vara enkelt. Bara att det är värt att kämpa för.

Om du fick leka med tanken och göra exakt vad du vill och strunta i vad som är rimligt och vad dina betyg räcker till, vad skulle du göra då? Det kanske inte ens är något som inte finns än, men vet du, det är bara ännu bättre! Världen behöver såna tänkare. Ta dina styrkor och dina största intressen och kombinera något extraordinärt som passar just dig. Skräddasy ditt liv omkring det duälskar allra mest. Har du svårt att veta vad dina största styrkor är så rekommenderar jag dig att ta detta testet. Det rangordnar dina 24 bästa karaktärer. För att ta lite fakta ifrån min kurs, så är just det, att använda sig av sina styrkor, en av de absolut viktigaste nycklarna till att vara lycklig.
 
Jag vet att jag kan få saker och ting att låta lättare än vad det egentligen är ibland. Och jag vet att du kanske inte ens har en aning om vad du vill hitta på med ditt liv, att det snarare är det som är problemet. Ja men vet du, då följer du dröm efter dröm tills du kommer på det. Då kommer du alltid att leva det liv du önskar. För om man tänker efter, vad är egentlligen viktigare?
 
 
Välkommen till min blogg! Jag heter Eira, jag är 22 år och bor i Göteborg. Jag är inne på mitt andra år på programmet Psykologisk Coach där jag pluggar positiv psykologi och hjärnan. I min blogg skriver jag en hel del om vad vi kan göra för att må bättre med oss själva, främst genom att boosta självkänsla och självförtroende. Utöver det så delar jag med mig av vardagsliv, tankar, reflektioner, min kärlek för resande, och mitt distansförhållande till en Amerikan. Kontakt mig på: eiralj@hotmail.com